Sivu 1/1

Ohjeita/apuja äänenlaadullisesti hyvään lopputulokseen

ViestiLähetetty: 29.09.2019 12:48
Kirjoittaja Leevi9000
Terve,

Neuvoja kaivataan aloittelevan autohifiharrastajan projektissa. Kohdeauto Saab 9000 CS, jossa vakio äänilähde kokoonpano. Ne eivät enää riitä ja päivitystä kaivataan kipeästi. Auton vakio kokoonpano seuraava: 4x1,5" diskantteja edessä kojelaudan nurkissa 2kpl ja takana "hattuhyllyllä" 2kpl liitettynä aina yhteen jakosuotimen kautta keskiääni kaiuttimiin, jotka takana ovaalin muotoiset kooltaan 6x9" ja edessä 4" pyöreät. Vakio radio toimii tehonlähteenä ja se ei riitä alkuunkaan. Kaiuttimet on asennettu free air periaatteella eli kaiuttimen ylä- ja alapuoli "kelluvat" ilmassa.

Jo tehdyt ja hankitut:
Auto äänieristetty kokonaan lattiasta kattoon ja katosta oviin. Eristyksessä noudatettu hyvin pitkälle https://standartplast.com/calculator/sedan/ nettisivun ohjeita eristysmateriaaleissa ja materiaalikerrosten määrissä.(Eli mahdollisesti tärkein ja kallein osuus valmis)
Mankka päivitetty Pioneerin AVH-X7800BT (1-din flippiin), jonka ominaisuuksia ovat:
-suurin lähtöteho MOSFET 50 W x 4
-RCA Preout: 3 x (4V),
-ääniominaisuuksien korjaus: 13-kaistainen grafiikkatasaaja ja auto EQ - ja Time Alignment -toiminnot
mahdollistavat äänen muokkaamisen "lähes rajattomasti".
-integroitu AM/FM RDS -viritin
-toisto mahdollisuudet FLAC audio formaatit, DVD-kokoelmasi, CD-kokoelmasi, iPod-, iPhone- ja Android-älypuhelin Bluetooth-ääni, CD:n, DVD:n kautta MP3-, WMA- ja AAC-äänitiedostot DivX-, Xvid- ja MPEG-1,2,4 -videotiedostot ja USBin kautta: MP3-, WMA-, AAC- ja WAV-äänitiedostot DivX-, Xvid-, H.264- ja MPEG4-videotiedostot ja JPEG kuvatiedostot

Tarve:
Vakio kaiuttimien päivitys uudempiin ja niiden lisäksi 2kpl lisää diskantteja ja 2kpl lisää keskiääniä, joissa kaikissa mid basso ominaisuus, 1kpl basso ja vahmistimia tarpeen mukaan 1-2kpl. Tietenkin kaiuttimien asennustarvikkeet ja kotelo bassolle. Tarkoituksena olisi hyödyntää vakio kaiuttimien reikiä niin, että 4" suurennetaan 5,25" tai 5,5" ja diskanttien kanssa suurennus myös mahdollista. Oviin olisi tarkoitus lisätä pari kaiutinta myös.

Neuvon ja avuntarve tuleekin komponettien ja kaiuttimien valinnoissa. Tarvisisin apua hintalaatusuhteeltaan hyvien komponenttien valintaan ja äänenlaadun pitäisi olla mahdollisimman hyvä kaiuttimilla. Basso ei saa olla liian läpi tunkeva ja äänen olisi tarkoitus olla niin sanotusti balanssissa. Käytetytkin komponentit huomioidaan jos, joku on luopumassa vanhoista seteistään.

Kiitos jo etukäteen.

Re: Ohjeita/apuja äänenlaadullisesti hyvään lopputulokseen

ViestiLähetetty: 04.10.2019 15:04
Kirjoittaja manninen
Saabin kohdalla laittaisin kojetauluun omalle paikalle laadukkaan keskarin, ja diskantti siihen peitelevyyn kiinni.
Oviin tekisin suljetut kotelot 8-12" minkä nyt saa oven rakenteeseen mahtumaan.

joku suljettu subi taakse

subin jako 50hz
ovibassojen jako 50-250hz
kojetaulun keskarin jako 250-3000hz
diskantin jako 3000hz

sit vaan 8 tai 10 kanavainen DSP ja muita budjettiin sopivia kamppeita.

Vahvistimiin laittaisin rahaa ihan viimeisenä, mikä tahansa käy aluksi