Prosessorin kaapelointiKeskustelua autohifistä.

Prosessorin kaapelointi

ViestiKirjoittaja Joel Siirtola » 02.10.2016 09:29

Moikka!

Miten jengi toteuttaisi/on itse toteuttanut prosessorin virta- ja herätekaapeloinnin? Itselle tarttui kaupasta mukaan Hertzin uusi H8 DSP ja pitäisi asennella se omaan settiin. Mulla on tommonen Audisonin iso jakoblokki millä voi jakaa sekä plussan että miinuksen kaikille kamoille. Ainut vaan, että tohon H8:n liitytään semmosella laitteen omalla lattaliittimellä mistä tulee iso nippu kaapeleita. Vähän sama ku mankan perässä siis.

Miten tän vois tehdä järkevästi? Jakoblokissa kun liitinreiät on aika isoja. Pitäisikö sieltä lähteä semmosella normikokoisella kaapelilla ja sen jälkeen liittyä tohon H8:n kaapelinippuun? Mitään kisa-asennusta ei olla tekemässä, haluun kuitenki et kamat on siististi, turvallisesti ja kaikella on sulakkeet.

-Joel-
Joel Siirtola
 
Viestit: 39
Liittynyt: 21.06.2012 16:00

Re: Prosessorin kaapelointi

ViestiKirjoittaja tuomas rautio » 02.10.2016 12:02

Ensimmäisenä tulee mieleen, että ohuella johdolla samasta jakoblokin liitännästä vahvistimen kanssa ja erillinen lattasulake siihen johdon väliin. Mutta se ei välttämättä ole se siistein toteutus...

Periaatteeessa jos jakoblokilta voisi lähteä paksummalla kaapelilla (8-10mmm2 esim.) ja väliltä supistaa ohuemmaksi johdotusta. Ja sulake sen mukaan, kuinka paksu johto siinä prossun liittimessä on... Ainoa ongelma on se supistus, kovin ohuille johdoille kun ei ole jakoblokkeja ja tinata sitä ei kannata, kyllä se tina toki sen verta virtaa johtaa, että prossun kanssa pärjää, mutta tahtoo olla herkkä katkeaan sen tinauksen vierestä. Toki sen saisi varmasti vaikkapa kutistesukalla siitä liitoskohdan ympäriltä tarpeeksi pitkältä matkalta jäykäksikkin, joka vähentäisi siis sitä katkeamisvaaraa... Mutta juu, itse varmasti miettisin ja tutkailisin jonkinnäköistä ratkaisua, jossa lähdetään paksummalla johdolla blokilta ja supistus välille. Ssuojaksi sen ohuemman johdon mukaan valittu sulake.

Edit: Niin tämä siis olettaen, että se blokki on sulakkeellinen blokki... Ilmeisesti AFS- (=mini-ANL-) sulakkeille käyvä jos näin. Ongelmaksi täsasä näyttäisi muodostuvan se, että pienin AFS-sulakekoko äkikseltään selvitettynä näyttäisi olevan 15A, joka on aika paljon sille prossun johtonipusta löytyvälle johtokoolle. Itse en kuitenkaan antaisi sen häiritä vaan valitisisin prossun paikan (ja "asennussuunnan") niin, ettei se johtonippu pääse hankaamaan mihinkään terävään kulmaan. Se prossun liittimeltä lähtevä +johto on kuitenkin aika lyhyt (kuten toki kaikki muutkin siitä liittimeltä lähtevät johdot) ja ohuudestaan huolimatta voi sen 15A siis kestääkkin. Ja voihan sitä vielä vaikka hieman lyhentääkkin. Kun ei olla kisaamaan menossa niin ei tarvi huolehtia mahdollisista pistemenetyksistäkään ja toisekseen ne EMMA:n sääntökirjan mukaiset sulakekootkin on jonkinasteisella varmuuskertoimella... ;) Jos siis oot ko. opusta joskus selaillaillut... :)
tuomas rautio
 
Viestit: 1565
Liittynyt: 19.02.2011 13:06

Re: Prosessorin kaapelointi

ViestiKirjoittaja Joonas Karjalainen » 27.01.2017 15:21

15A nalli ei ole edes kovin iso, sen voi laittaa 1,0mm^2 johdolle Emma-sääntöjenkin mukaan jo. Tuota ohuempaa tuskin hertz kehdannut syöttöön laittaa, jos on 0,75 niin voipi tuoda sulakepesältä vaikka 1,5 tai 2,5mm^2 johdolla ja tehdä ohennuksen erillisellä pienemmällä (5A, 10A?) sulakkeen sisältävällä irtosulakepesällä.

EMMA säännöissä on nykyään sulaketaulukon lähteenä VW75212, jonkinmoinen vag:n tehdasstandardi eli kaiken järjen mukaan ihan asiallinen taulukko autokäyttöön.
Juuri mitäänhän en mistään tiedä.. ja mullahan on mukana aivan väärät paperit..
Joonas Karjalainen
 
Viestit: 217
Liittynyt: 31.01.2011 11:40
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Prosessorin kaapelointi

ViestiKirjoittaja Paatse » 29.01.2017 13:44

Luetaan ne ohjekirjat ensin, ennen kuin arvotaan sulakkeen koko... Hertzin ohjekirjassa selvästi mainittu sulakekoko 1A. Sulaketta ei pidä koskaan mitoittaa pelkästään ulkoisten johtojen poikkipinnan mukaan. Jos se oikosulku/ylikuorma sattuu tapahtumaan laitteen sisällä ja syötössä on 15A sulake, voi vain arvailla suojaako sulake laitteen sisäisiä osia oikein....Ei varmasti. Tämä asia tuntuu unohtuvan monelta harrrastajalta, tuijotetaan vain Emman sääntöihin ja unohdetaan se tosiasia, että sulake suojaa myös laitteen sisäisiä komponentteja. Ei se ole pelkästään ulkoista johdotusta varten asennettu. Eikä se suurin mahdollinen sulakekoko tuo mitään lisäarvoa asennukseen, päinvastoin. Väärin mitoitettu sulake mitätöit myös laitteen takuun.
Paatse
 
Viestit: 5
Liittynyt: 02.02.2015 19:56

Re: Prosessorin kaapelointi

ViestiKirjoittaja Jani Uuttu » 29.01.2017 13:53

Ilmeisesti eri ohjeistukset.
Remark: the H8 DSP is internally protected by a fuse-resistor soldered to its printed circuit board. To replace it contact a service center. Using an external fuse is recommended, though it is not required.
Jani Uuttu
 
Viestit: 494
Liittynyt: 08.01.2011 09:25

Re: Prosessorin kaapelointi

ViestiKirjoittaja Joonas Karjalainen » 06.02.2017 15:32

Löysin tuon saman maininnan minkä Jani jo tuohon jo lainasikin.

Kytkiksessä on vain heitettyö suositukseksi T1A eli hidasta 1A sulaketta tuolle dsp:lle. Sisäisesti suojattu omalla piirilevyllään olevalla sulakkeella kuten kunnolla tehdyn laitteen pitäisikin olla.

Selektiivisyyden vuoksi pitäisi vielä aina sulakekoon suurentua syöttöä kohti, jos laitteen sisällä on esim (siis hatusta heitetty esimerkkikoko) 800mA hidas sulake, niin sitten syötössä pitäisi olla ainakin ampeerinen, tai niin paljon kun kaapelin suojaukseksi tarvitsee. Sen verran pitäisi seuraavassa sulakkeessa olla aina enemmän kestoa, että seuraava jäjrjestyksessä pienempi palaa ilman että sitä syöttävä suurempi edes puoliksi sulaa.
Juuri mitäänhän en mistään tiedä.. ja mullahan on mukana aivan väärät paperit..
Joonas Karjalainen
 
Viestit: 217
Liittynyt: 31.01.2011 11:40
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Prosessorin kaapelointi

ViestiKirjoittaja Erik Gerkman » 01.03.2017 16:12

Itse olen toteuttanut prossun kaapeloinnin jakoblokilta siten että olen laittanut sopivaan johtoon reilumman kokoisen holkin jonka on saanut blokin supistimella hyvin kiinni.
Avatar
Erik Gerkman
 
Viestit: 6
Liittynyt: 28.01.2011 17:22
Paikkakunta: Lohja


Paluu Autohifi

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron